Gyerekjátékokról rendszerezetten

Terjeszd ki a birodalmad!

2011/10/10. - írta: Játékbox / Játékpalota

A Dominion a világ egyik legnépszerűbb stratédiai kártyajátéka, ami az év játéka díjat is elnyerte 2009-ben.

A játék lényege, hogy a földjeidet gyarapítsd, a Tied legyen a legnagyobb birodalom, a legtöbb termőföld, folyó, falu!

A játékosok saját paklijukat építgetik, abba lapokat vásárolnak. Minden játékosnak van egy húzópaklija és egy paklija az elhasznált lapoknak. A lapokat mindig a húzópakliból húzzuk, a kijátszott, elköltött és kézben maradt lapokat a körünk végén egyaránt a használt paklinkba dobjuk. Amikor a húzópakli elfogy, a használt lapja ink pakliját megkeverve új húzópaklit képezünk.
 
A soron lévő játékos lejátssza a körét, amely a következő 3 fázisból áll, ebben a sorrendben:
 
A. Akciófázis: A játékos lerak egy akciókártyát (amennyiben rendelkezik ilyennel) a kezében tartott lapokból, majd végrehajtja annak tulajdonságait. Ez, különböző előnyökhöz juttathatja gazdáját. (Alkalomadtán újabb lapok húzására, és újabb akciókártyák kijátszására is jogosíthatja a játékost).
 
B. Vásárlási fázis: Az akció(k) végrehajtása után, az illető, új lapokat vásárolhat a közös ellátmányból,  hogy saját pakliját "felturbózza" – feltéve, hogy a kezében maradt kártyák között pénz-lapokat talál. A pénzéért akciókártyákat, újabb pénz-kártyákat, vagy birtokokat vehet, melyek mind-mind, paklijának értékét emelik.
 

C. Befejező fázis: A játékos, az aktuális kör során elhasznált, és vásárolt lapokat egyaránt dobó-paklijára helyezi; kvázi eltakarítja a terepet. A vásárolt lapok ellenértékét is a dobó-paklijára helyezi, ilyen módon csak átmenetileg válik meg tőlük, hiszen, majd a későbbiek során vissza forognak.

Befejezésként, 5 lapot húz a játékos, saját húzó-paklijából.
 
A játék vége
 
A játék két esetben érhet véget: ha a tartománykártyák paklija elfogy, vagy ha a készlet bármelyik 3 paklija (akár birodalom-, akár egyéb kártya) elfogy. A játék befejezését kiváltó játékos még befejezi a körét, majd mindenki összeszámolja a teljes kártyakészletében lévő győzelmi pontjait (a húzópakli, a használt pakli és a kézben tartott lapok is számítanak).
 
A legtöbb győzelmi pontot összegyűjtő játékos győz. Ha egyenlőség alakulna ki, akkor az érintett játékosok közül az győz, aki kevesebb kört játszott. Amennyiben így is döntetlen az eredmény, a játékosok osztoznak a győzelemben.
 
 
Ha egy izgalmakban bőveljkedő, stratégiai, "területhódítós" kártyajátékot keresel, megtaláltad! 
 
A játékot 2-4 játékos játszhatja, 8 éven felülieknek ajánlott! Játékidő: Kb. 60 perc.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekbox.blog.hu/api/trackback/id/tr123291856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása