Gyerekjátékokról rendszerezetten

CsigaBiga gyere ki...

2011/08/29. - írta: Játékbox / Játékpalota

A Csigabiga társasban-spirálalakban lépkedünk egy csiga házán, míg az egyik pörgetővel színeket, a másikkal pedig alakzatokat pörgetünk ki.
A gyerekek könnyedén megtanulnak hat színt és hat formát megkülönböztetni. A játék fejleszti a színérzéket, formaérzéket és a kombinációs készséget. Kialakítja a szabálytudatot, és a türelmet.

A játékkal a számolni még nem tudó gyerekek is játszhatnak, emellett egy személyes játékra is kiválóan alkalmas.

Két játékszabály közül választhatunk a gyerekek korától, készségétől és létszámától függően. Kihajtjuk a táblát, és a dobozban található két pörgető nyilat a tábla két ellentétes  sarkán található körök közepébe helyezzük. Minden játékos választ magának egy színt és kiválogatja a korongjait, majd maga elé rakja.
Játékszabályok:

I. Ebben a játékszabályban csak a színek pörgetőjét vagy csak az alakzatok pörgetőjét használjuk. mindenki választ egy színt és egy korongot, a többi korongra most nem lesz szükség. A spirálvonal legkülső pontjáról indulunk, és a spirálvonal közepébe érkezünk. A legfiatalabb játékos kezd, kipörget egy színt és a legközelebbi adott színű alakzatra lép. Ha olyan mezőre érkezünk, ahol már áll egy bábu, továbblépünk a következő mezőre.
Az lesz a győztes, aki elsőként éri el a csiga közepét, úgy, hogy olyan színt/ alakzatot pörget,  ami már nincs az előtte levők közt. A játék addig tart, amíg az utolsó játékos is végigér a pályán.

II. Ezt a játékszabályt azoknak ajánljuk, akiknek már a színek és alakzatok szerinti  megkülönböztetés nem okoz gondot. Ezzel a variációval a kombinációs készséget is  fejlesztjik. A játékos mindkét nyilat megpörgeti, így kapunk egy színt és egy alakzatot is.A játékosoknak minél gyorsabban össze kell kombinálnunk ezt a kettőt (pl.: narancssárga kör), majd rámutatni a táblán a megfelelő színes alakzatra. A leggyorsabb kap egy korongot.Mindegyik kombinációból kettő van, ezért lehet, hogy két játékos egyszerre találja meg a megoldást. Ebben az esetben mindkettő kap egy-egy korongot. A játékot az nyeri, aki először összegyűjti mind a két korongját. (Például a sárgát választó játékos a csomagban található sárgákat.)

A játéknak akkor van vége, ha mindenki összegyűjtötte az öt korongot.

A játék három éves kortól ajánlott 1-4 játékos részére.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekbox.blog.hu/api/trackback/id/tr493188528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása