Gyerekjátékokról rendszerezetten

Hogyan válasszunk gyermekünknek játékot? - A gyereknevelési szempont

2012/05/06. - írta: Játékbox / Játékpalota

Hogyan válasszunk játékot a kicsinek?

A kínálat felől ne aggódjunk, hisz "tele a net" jobnál jobb ajánlatokkal. De melyik játék lehet ideális gyermekünk számára, ami nem csak kikapcsolja, de fejleszti is képességeit? Minden évben megvan az aktuális trend: az építőjátékok, ügyességi játékok, vagy a szuperhős figurák jönnek divatba attól függően, épp ki mit reklámoz jobban. A kérdés azonban az, hogy van-e értelme ilyen játékokat választani, és egyáltalán, meddig köti le a gyerek figyelmét? Ha jó szülők akarunk lenni, érdemes ezeket is végiggondolnunk!

Mi alapján válasszunk gyerekjátékot?

Ebben az életkorban csaknem mindig a szülő választ a gyerek számára játékot. A feladat nagy, hiszen ismernünk kell hozzá gyermekünket! Erősségeit és gyengéit egyaránt figyelembe kell venni.

Csak pozitív megerősítés - nem jó!

Amennyiben egy játék a gyerek erősségeit fejleszti, az könnyen torz hozzáállást rögzíthet benne. Az ilyen kölyök azokat a problémákat keresi, amelyekben a kiforrott, sok-sok siker által megerősített problémamegoldó készsége jól használható, míg a többi, számára még nehéz feladatba nem megy bele. Ilyenkor mondja, hogy nem hülyeség a játék, vagy unalmas számára. Ezt nem szabad megvárni.

Gyengeségek "építése" - ne gyötörd!

Nem segít az olyan játék beszerzése sem, ami a gyerek fejletlen készségeit próbálja építeni kizárólag. Ha a gyerek a szülő kedvéért egy neki nem tetsző, nagy problémát okozó, dologgal kell, hogy babráljon, szintén rossz reakciókat építhet ki benne. Az ilyen helyzet nem játék számára, hanem gyötrés. Ez vezethet ahhoz, ha valaki soha nem szeret sakkozni vagy más játékkal játszani, mert gyerekkorában ilyen rossz élmény érte egy játékkal kapcsolatban. Az ilyen tapasztalatoknak köszönhetően az gyerek felnőttként egy életen át kerüli ajátékos helyzeteket.

Milyen a jó gyerekjáték?

A jól kiválasztott játék vagy társasjáték a gyerek erősségeire épít, de észrevétlenül "bekapcsolja" a háttérbe szorított, fejletlen képességet is. Az örömérzés megmarad, de apró kihívások segítségével az elmaradt képesség is fejlődik! A kölyök problémamegoldó képessége ezáltal nagyban fejlődik: az eddig ismeretlen kihívásokra, dolgokra átalakulással válaszol, míg az ismerős dolgokban "otthont talál", összességében a gyerek képességei íggy fejlődnek igazán.

Ha szülő vagy, tanulj meg újra játszani!

A játék kiválasztásakor viszont mégis az egyik legfontosabb szempont az kell, hogy legyen, hogy a választott játékkal a szülőnek is legyen kedve játszani! Természetesen akkor, ha a szülőként te is szeretnél a kicsivel játszani, nem csupán "gyermekkongozónak" vetted meg a legújabb tülkölő, sípoló kütyüt...:) Az a játék, amit a szülő már eleve alibiből vásárol, vagyis nem szeretné ő is játszani vele („A gyereknek majd jó lesz!” felkiáltással), nagyon nagy valószínűséggel köt ki az ágy alatt, vagy a szekrény tetején. Természetesen itt érdemes a fentebb látható gyerekgyötrés témára visszatérni: azért se vagyél játékot, mert te anno nem kaptad meg, Pistikét pedig amúgy nem érdekli... A gyerekeknek az apja és anyja mutatja a legjobb példát! Mi adjuk a legnagyobb inspirációt a jól megélt játékos helyzetekre azzal, hogy együtt vagyunk vele izgalmában, bánatában és örömében. Ehhez nekünk is érdeklődve, játékra éhesen kell jelen lennünk. 

Annak megítélése, hogy egy játék megvásárlása megéri-e a ráfordított pénzt, időt, igen nehéz feladat, körültekintést igényel. A rövid leírások, ajánlók nem mindig adnak pontos képet a játékokról. Arra buzdítunk kedves olvasó, hogy minden vásárlás előtt tájékozódj, kérdezd meg szakembereinket, olvasd blogbejegyzéseinket, kövesd a Játékbox Facebook oldal közösségének eseményeit!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekbox.blog.hu/api/trackback/id/tr404461331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása